Het jaar zit er al weer bijna voor de helft op, en ik doe mijn best om weer een paar sprongen verder te komen bij de bouw. Een van de eerste vingeroefeningen voor het maken van het teakdek is het voorste schuifluik. Niet alleen het teakdek, maar ook het schuifsysteem vraagt om een doordacht ontwerp.
Volgens tekening is het schuifluik vlak, maar met de weggezaagde dekbalken is ook prima een rond luik te maken. Met deze dekbalken wordt een frame samengebouwd, met de bijpassende ronding. Twee lagen multiplex van 6 mm moet voldoende sterkte geven. Als daarna het teakdek er nog op ligt, dan is het luik zo ongeveer onverwoestbaar. Onderop wordt een plaat Resopal gelijmd. Dit gaat prima met Bisonkit. De tijd zal het leren of dit voldoende is. Alle vlakken binnen zullen hiermee worden bekleed. Eenvoudig schoon te houden en het geeft een mooie scherpe overgan van gelakt hout naar “wit”. De gekozen kleur is net van het wit af.
Via marktplaats kan ik aan een paar mooie bronzen Lewmar lieren komen en kan het dan ook niet laten er even van te genieten hoe deze staan op het schip.
De keuze voor het leggen van de teaklatten op het dek is niet zo moeilijk. Evenwijdig aan de centerlijn van de boot als rechte latten is de eenvoudigste manier, maar evenwijdig aan de buitenzijde van het schip is het mooiste. Deze keuze wordt dan ook gemaakt en vandaar dat de latten op het dekluik er scheef op liggen. Het maken van de vissingdelen is met een mal wel uit te voeren en de lintzaag komt hierbij goed van pas. De vissingdelen worden van mahonie gemaakt omdat deze blank gelakt gaan worden. De uitdaging is om ervoor te zorgen dat de naden tussen de verschillende delen allemaal gelijk zijn. Hiervoor schaf ik een grote doos met uitvulplaten aan van een plasticsoort waar geen epoxy aan blijft plakken. Deze zijn bij de een goede winkel voor de bouw in diverse dikten verkrijgbaar. Ik gebruik de rode van 5mm.
Ook de deurtjes moeten worden gemaakt en vanuit het werk en met de tekening maak ik mooie mahonie deurtjes. Netjes met een pen en gat verbinding. Op de tekening is prima te zien dat de deurtjes rechthoekig zijn, dus die maak ik dan ook rechthoekig. Als ze dan eenmaal klaar zijn blijkt dat ik het dekluik niet volgens tekening heb, deze heeft een bolling en de deurtjes dus niet. Gevolg is dat er dus een extra stuk opgezet moet worden om deze ronding te volgen. Ik ben er zelfs blij mee want het kopse hout is zo mooi afgedekt. Na het maken van de garage kan het dek verder afgewerkt worden met mahonie lijsten en de teak dekdelen. Het rubberen blijft een vies klusje.
Het maken van de vissingdelen is een nauwkeurig klusje. Van de “spleet” die over blijft maak ik een kartonnen mal die nauwkeurig erin past. Vervolgens teken ik de breedte van de rubberen spleet af van 5mm en knip dit uit. Op een net stukje mahonie plak ik deze nal vast en met de lintzaag wordt dit uitgezaagd. Door nauwkeurig te werken is er niet veel extra nodig om een prima passend vissingdeel te hebben. Van ruim 20mm dik mahonie wordt het handvat gemaakt dat op het dekluik zal worden bevestigd.
Het wordt nu ook wel tijd om te gaan beginnen met het beplanken van de romp met mahonie. De spanten worden afgetekend op de romp en de maten genomen. op een stuk triplex teken ik de spantafstanden schaal 1 op 10. Op de romp schoef ik een brede lat als een soort grootcirkel vanaf de waterlijn voor, over het vlak naar de waterlijn achter. Dit is een nagenoeg rechte lijn. De afstanden van deze lat naar de kiel en naar het dek worden opgemeten. De afstanden van kiel tot grootcirkel teken ik schaal 1:10 op het triplex en verdeel dit zodat ik die kan gebruiken voor de beplanking van het ondergedeelte. Op de foto is dat het bovenste deel. Het onderste deel van de romp heb ik min of meer platgeslagen. Hiermee heb ik een indicatie van de breedte van de planken die ik moet maken tot aan de grootcirkel.
en beplankingsplan. De lengte schaal 1:10 de breedte 1:1Het gedeelte dat straks boven water is moet een plankenstruktuur laten zien die 14 a 15 cm breed zijn op het grootspant en netjes verdeelt smaller worden naar boeg en spiegel. Elke plank zal dan zijn eigen curve moeten hebben die zelfs bovenaan een S-vorm zullen hebben. Dit zou zeer veel materiaal vragen. Deze brede planken kan je wel makkelijk buigen, want ze zijn maar 10mm dik, maar opzij wegzetten en tegen de volgende plank drukken zal niet lukken. De oplossing hiervoor is om de brede planken van 14cm breed op te delen in twee van 7cm breed. Deze zijn wel zijdelings op hun plek te drukken.
De werkwijze is dan als volgt: op de romp is langs elke tweede spant de afstand gemeten van de grootcirkel tot het dek. De lengte op het grootspant is gedeeld door 14 en afgerond op helen. Dit leverde een aantal van 13 planken op. De afstanden van elk spant is daarna gedeeld door 13 en deze afstand is 1:1 uitgezet op mijn triplex mal bij desbetreffende spant. Met een strooklat zijn deze punten met een vloeiende lijn verbonden. Het resultaat was verbluffend. Ik miste op een millimeter na één punt. Dit gaf mij de zekerheid dat de gekozen werkwijze wel moest kloppen. Elke spantbreedte is gedeeld door twee om straks mijn latten te maken die de beplanking gaan vormen. Echter eerst maar eens van de kiel omhoog gaan werken.
De fotoreportage over de bouw in 2013 vind je hier