Begin

Allereerst de stand van zaken bij de aankoop van de Shpountz.

internetfotoOp bijgaande foto is te zien hoe het schip erbij stond toen ik het vond op het internet en mijn nieuwsgierigheid gewekt was. Na de afspraak voor een bezichtiging zijn een groot aantal foto’s gemaakt.

Het schip heb ik natuurlijk van boven tot onder bekeken. Aan de ene kant was er heel veel gedaan, maar aan de andere kant was er ook nog heel veel niet gedaan. De verkoper was van mening dat het eigenlijk nog een bouwpakketje was dat even in elkaar gezet moest worden, maar daar had ik zelf wel andere gedachten over.

 

VindplaatsWat wel gedaan was is in grote lijnen: kielbalk en spanten en het onderste deel van de romp, de midzwaardkast geplaatst en de ballast gestort en in de epoxy gegoten. De dekbalken waren gelegd en de kajuitopbouw geplaatst met een deel van de kajuitdekbalken.Het grootste deel van het interieur was al ingetimmerd en voor alle kasten waren deurtjes beschikbaar evenals luiken en de kajuittafel. Zelfs de spiegel voor in de natte cel hing aan de muur klaar. De masten, giek en gaffels lagen al klaar evenals de boegspriet met beslag. Het roer en de zaling lagen naast het schip en alle tanks behalve de vuilwatertank waren ingebouwd.

Verder lagen door de werkplaats verspreid een grote hoeveelheid losse delen en heel veel hout. Teak, mahonie, latten voor de romp en diverse lijsten. Buiten onder een afdak een groot deel. Ook de latten voor de romp met aan de zijden een holle en bolle kant geschaafd. Hemlock is hiervoor gebruikt, een voor mij toen onbekende houtsoort.

Bij de inspectie bleek de romp niet overal even goed te stroken, met wel een afwijking van een aantal centimeters, maar omdat de romp nog niet dicht was kon daar nog wel wat aan gedaan worden. Hier en daar was kwistig met de restanten van epoxy gesmeerd, maar ook daar kan wel wat aan gedaan worden.

cockpit-tobbeHet schip had nog geen achterdek, dat was één groot gapend gat. De kaartentafel was anders uitgevoerd dan op tekening en erg klein en ook de kombuis was anders getimmerd dan volgens de mij bekende uitvoering. Voor de rest zag het interieur er niet slecht uit. Hier en daar waren de aansluitingen niet perfect, maar daar kan wel een lijstje of iets op gemaakt worden. Het achterste deel van de kajuit was ook verre van klaar. Ik zag het allemaal wel zitten. Een groot deel van de boot was al gebouwd en tegen dat deel van de bouw zag ik het meeste op. Zoals kielbalk en spanten maken.

Hier moet het gaan gebeuren

In Lochem was een loods gevonden en die moest klaar gemaakt worden voor ontvangst van het schip. De roeken hadden gezorgd voor grote stapels takken en die strijd heb ik nog steeds niet gewonnen.
Een ander probleem was dat de deur geblokkerd wordt door een ander schip in aanbouw, ik kan er pas in als deze eruit is, maar die is nog steeds niet klaar. Uiteindelijk wordt de betreffende boot er nagenoeg uitgezet en is de weg vrij voor de mijne. De eigenaar plaatst helaas mij wel erg dicht tegen de wand, maar ja ik moet het ermee doen. Even afstand nemen om je werk aan BB beter te bekijken zit er zo niet in. Niet erg prettig als je een mooie lijn overal in wilt hebben. Die moet ik dan maar kopieren van de SB-zijde, waar wel alle ruimte is.

Wachten tot de loods vrij komt

Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik het hele schip vantevoren in krimpfolie heb laten verpakken. Nu is alles tenminste beschermd tegen ons soms onstuimige voorjaarweer. Ook heb ik een grote botenwagen op de kop kunnen tikken waardoor het vervoerbaar blijft. Het ding was natuurlijk weer te groot om maar even te verslepen en ongeschikt voor op de weg. De as met de wielen zat helemaal achteraan, wat ook niet zo praktisch is vanwege de “kogeldruk”. Dus de as eraf laten branden, de bootwagen op een trailer laten vervoeren en vervolgens de as op een betere plek er weer onder laten lassen. Als het goed is wordt de kogeldruk nu maximaal 2 ton. Iets te veel voor mijn auto, maar niet voor een heftruck die hem er straks weer uit moet slepen.

Tijdens het wachten kan ik in de loods stellingen bouwen om alle materialen in op te slaan. De wandrekken, die in een gymnastieklokaal zijn afgekeurd, worden omgebouwd tot stellingen voor alle latten, balken en lijsten. De lengten erop geschreven en gesorteerd. Het is hier een betere plaats dan achter in de tuin. Het geeft daar wel een rommeltje en weinig bescherming tegen de weersinvloeden. Bijna alle materialen zijn ruwhouten planken, dus daar komt nog wel het nodige bij kijken voor het verwerkt kan worden.
Still a lot to do
Het bouwen kan beginnen

 

 

 

 

 

 

 

 

De Kitty-combinatiemachine die ik enkele jaren geleden gekocht heb wordt verplaatst naar de werkplaats. Ik heb wel rondgekeken naar een grotere machine, bv. een Robland, maar heb geen geschikt geprijsde kunnen vinden. De Kitty heeft wel een groot hobbygehalte, maar laat ik vooreerst maar eens kijken hoever ik ermee kom. De zaagtafel is eigenlijk wel veel te klein, verder zit er een langgatboormachine bij, een vlakbank en vandiktebank tot maximaal 20cm. breedte. Wel schaf ik mij een afkortzaag aan en die heeft zijn diensten tot nu toe wel bewezen.

Uiteindelijk komt de dag dat het schip naar binnen kan en kan ik mijn “kadootje”gaan uitpakken en stellen, wat ook nog de nodige voeten in de aarde heeft, want hoe stel je een boot van 8 ton waterpas? Alles is voor mij de eerste keer, en kost dus het nodige denkwerk. gelukkig zijn de bokjes uit België meegekomen en met een laserwaterpas en een gewoon waterpas doe ik mijn best het ding goed neer te zetten. Ook een klein hydraulisch krikje dat ergens in mijn schuur stond te verstoffen bewijst zijn nut.

Zo langzamerhand kan het feest gaan beginnen.

Complete fotoreportage