Op zoek naar de havenmeester. vakantie 2014

Proloog. 27 juni 2014.

Al jaren wil ik graag een fotoreportage maken over havenmeesters in de jachthavens die we bezoeken. Nooit ben ik het echt gaan doen, simpelweg omdat ik hen niet durf te benaderen. Dit jaar wil ik het echt gaan doen. Dankzij mijn deelname aan de masterclasses van Breda Photo heb ik geleerd dat je moet starten met het verzamelen van informatie, met het je verdiepen in het thema.
Vandaag ben ik daarom maar gestart met het googelen van het woord ‘havenmeester’. Dan gaat er een wereld voor mij open. Het thema is vele malen breder dan ik in één vakantie van vier weken kan behappen. Het gaat ook veel verder dan alleen over jachthavens. Maar keuzes maken komt later vanzelf. Nu eerst een begin maken.

Wij kennen de havenmeester uit de jachthavens en eigenlijk noemen we elke beambte die aanwijzingen geeft in de jachthaven of liggeld komt innen een havenmeester. Maar wat is nou eigenlijk officieel een havenmeester? Die vraag blijkt niet zo maar te beantwoorden. Er zijn legio omschrijvingen te vinden. Bovendien verschillen de taken afhankelijk van het opleidingsniveau en natuurlijk het soort haven. De havenmeester van de professionele haven in Rotterdam bijvoorbeeld, geeft sturing aan een heleboel personeel, terwijl de havenmeester van een kleine jachthaven in handen van een watersportvereniging een vrijwilligersbaan kan zijn. Ik wil graag al die verschillen verbeelden.

Vervolg: deel 1