Bouw 2007

Juni 2007

Eindelijk staat de boot in de loods en kan het uitgepakt worden. De materialen liggen opgeslagen in de stellingen en nu moet de boot gesteld worden.

Telkens weer controleer ik of de waterlijn horizontaal staat. Helaas zijn er niet veel merkjes aangebracht voor het stellen, maar na lang wikken en wegen besluit ik dat het goed is en kan ik me richten op de spanten. Ze stroken niet zoals het moet en ik ben dan ook enige tijd zoet om dit zo goed mogelijk te corrigeren. Hier en daar de schaaf erover en op andere plekken wat materiaal toevoegen. Later zal blijken dat er nog wel wat meer aanpassingen nodig zijn, maar tot nu toe zit het goed.

Juli 2007

Zomervakantie, dus lekker een aantal weken de zee op met de Pinta. Zie hiervoor het fotoverslag.

Augustus 2007

Voorpiek

Er is zoveel te doen dat je maar een keuze moet maken. Ik start daarom maar met de voorpiek. Als ik daar zo naar kijk dan heb ik toch het idee dat er wel wat meer versterkingen in mogen zitten. Ondanks dat alles klopt met de tekening plaats ik toch een extra dwarsverband in spant 11, deze kan meteen dienst doen als drager voor een vloertje boven de kettingberging. De hele kettingbak wordt extra dik in de epoxy gezet. Het is daar altijd een broeiplaats van vocht en om rot te voorkomen is een goede epoxylaag op zijn plaats. Ook test ik mijn vaardigheden voor het maken van een knie, alles met dubbelverstek. Na veel passen en meten kan deze ook geplaatst worden tussen de twee wegers die hier bij de boeg uitkomen. Alle afwateringskanaaltjes worden gecontroleerd en de pijpjes die geplaatst zijn voorzien van een goede epoxy afdichting. Nu loopt het water tenminste door de pijpjes en kruipt er niet langs.

Ik krijg er echt zin in en maak meteen de vlonders waarop de zeilen geborgen kunnen worden. Lekker werken met mooi teakhout. Het is jammer dat teak zo beladen is, anders zou je er nog meer van kunnen genieten.

September 2007

Er moet wel het een en ander worden aangepast aan de spanten in de boeg, en daar ben ik enkele dagen mee zoet, maar uiteindelijk is het naar mijn zin en strookt ook daar het schip goed.

p9170021De kajuitingang voor de voorste kajuitopbouw moet gemaakt worden en de langsliggers hiervan worden netjes ingelaten in de dekbalken. Een nauwkeurig werkje dat prima lukt. De dekbalken worden ingekort en vlak afgewerkt met de zijkanten.

Vissingstuk geplaatst tussen de twee kajuitopbouwen en de mastdoorvoer van de voorste mast gecontroleerd en bijgewerkt. Verschillende dekbalken moeten worden aangepast voor een mooi strokend dek. Hier en daar stukken wegschaven, op ander plekken opdikken en netjes laten verlopen. Soms baal je ervan dat je de fouten van een ander moet herstellen, maar ja dat krijg je als je een half afgebouwde boot koopt. Ook de mastspoor moet flink opgedikt worden. Al met al een fikse klus die naar tevredenheid is afgerond.

Oktober 2007

Balkweger rondom het schip stroken en bijwerken tot een mooi geheel. Ook de onderzijde (zichtzijde) glad afwerken.

November 2007

De balk die langs het kuitjuitdak komt, de verbinding van de zijkant met het dakdek moet gemaakt worden. Mahonie planken worden gelamineerd langs de buitenzijde om de vorm er zo goed mogelijk in te krijgen. Dubbel gekromd maakt het altijd weer wat lastiger, zeker voor een balk van 50x100mm en met een lengte van 5 meter.  Na het verlijmen wordt de onderzijde vlak geschaafd en de inkepingen voor de al gemonteerde dekbalken gemaakt. Een mooie afronding zorgt straks voor een net aanzicht. Samen met mijn dochter lijmen we het uiteindelijke resultaat op zijn plek. Voldoende lijmklemmen zijn noodzakelijk, maar een flink aantal schroeven doen ook hun werk. Tot slot wordt de bovenzijde in het goede verstek geschaafd.

December 2007

kaarteentafelDe kaartentafel was al vanaf het begin een doorn in mijn oog. De tafel is te klein, het bankje oncomfortabel en voor mijn lange lijf niet geschikt. En natuurlijk ook niet zoals aangegeven op de tekening. Bombigher heeft de zaakjes goed doordacht en voordat je iets wijzigt moet je eerst nog maar even een nachtje gaan slapen. Bombigher staat erom bekend dat hij zeer intolerant was ten opzichte van bouwers die afweken van zijn ontwerp. Nu lig ik er niet wakker van als hij zich in zijn graf omdraait, maar even stilstaan bij een verandering kan geen kwaad. Toch kies ik ervoor de tekeningen te volgen en sloop de hele kaartentafel.

 

Een totaal overzicht van de foto’s staat hier